Trofazni strujni invertor sa ubrizgavanjem trećeg harmonika za obnovljive izvore energije povezane na mrežu - Janda, Žarko S.; Ninković, Predrag; Pejović, Predrag (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
Kratak sadržaj: U radu se predlaže novi trofazni strujni invertor sa sinhronizovanim radom prekidača i napona mreže i ubrizgavanjem trećeg harmonika. U poređenju sa konvencionalnom vektorskom kontrolom struje, ova metoda potpuno uklanja potrebu za fazno-zaključanim petljama. Ovaj novi tip strijnog pretvarača sinhronog sa mrežnim naponom je pogodan za primenu u mrežno povezanim obnovljivim izvorima energije. Zasnovan je na topologiji trofaznog šestoimpulsnog invertora sa unidirekcionim prekidačima i sinhronoj kontroli prekidača za postizanje jediničnog faktora snage na mestu priključenja na mrežu. Dodatni pretvarač za implementaciju tehnike ubrizgavanja trećeg harmonika struje se koristi kako bi se poboljšalo ukupno izobličenje struje koja teče prema mreži. Predložena  obezbeđuje stabilan rad u uslovima slabe mreže. Prikazani su I diskutovani eksperimentalni rezultati dobijeni testiranjem prototipa od 1,5 kW sa optimalnim ubrizgavanjem trećeg harmonika struje. Teorijska predviđanja poboljšanja ukupnog izobličenja mrežne struje i faktora snage su eksperimentalno potvrđena.
Keywords: Obnovljivi izvori energije, distribuirani generatori, naponski sinhronizovan strujni invertor, ubrizgavanje trećeg harmonika struje, optimalno ubrizgavanje