Primena disperzione i regresione analize u cilju optimizacije efikasnosti tehnološkog postupka dehlorinacije PCB kontaminiranih izolacionih ulja - Marinković, Savo; Mihajlović, Draginja; Lukić, Jelena; Marinković, Ana; Naumović Vuković, Dragana (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
Kratak sadržaj: Savremena teorija eksperimentalnih ispitivanja obuhvata planove statističke višefaktorne analize. Prednost ove teorije je u tome što se svi faktori menjaju istovremeno tako da se dobija minimalan broj eksperimentalnih tačaka raspoređenih u ekperimentalnom hiperprostoru što ima za posledicu višestruko niže troškove i kraće vreme eksperimentalnih ispitivanja. Proces dekontaminacije transformatorskih ulja kontaminiranih polihlorovanim bifenilima (PCB) se zasniva na reakciji dehlorinacije korišćenjem reagens smeše (KPEG) koju čine kalijum hidroksid (KOH) i polietilen glikol (PEG) pri čemu se molekula PCB-a hemijski razgrađuje. Primenom 23 ortogonalnog plana ispitan je uticaj masenog procenta KPEG/ulje, molarnog odnosa KOH/PEG i temperature na reakciju dehlorinacije u cilju optimizacija ovog procesa. Uspešnost reakcije je ocenjena određivanjem efikasnosti hemijske razgradnje PCB-a (destruction  and  removal  efficiency,  DRE) u transformatorskom ulju. Vrednosti DRE za eksperimentalno dobijene podatke su bile od 81,81% do 99,81%. Primenom disperzione analize određena je značajnost i stepen interaktivnosti ispitivanih faktora na DRE a primenom regresione analize postavljen je multilinearni regresioni model.
Keywords: višefaktorni plan, PCB, transformatorsko ulje, dehlorinacija, disperziona analiza, regresioni model