Rezultati GreenCleanS projekta Fonda za nauku Republike Srbije - Kolarski, Dejan; Lukić, Jelena; Vasović, Valentina; Janković, Jelena; Mihajlović, Draginja (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
Projekat podržan od strane Fonda za nauku Republike Srbije Development of green technology to mitigate power transformer failures induced by elemental sulphur and change current hazardous practice in transformer oil regeneration, pod akronimom GreenCleanS obuhvata razvoj nove tehnologije za uklanjanje elementarnog sumpora (S₈), iz mineralnih izolacionih ulja energetskih transformatora (ET) primenom inovativnog nisko-temperaturnog postupka desulfurizacije. Razvoj tehnologije obuhvata eksperimentalan rad na laboratorijskom nivou i pilot postrojenju (nivo tehnološke spremnosti, eng. technology readiness level, TRL 4), kao i demonstraciju tehnologije u operativnom okruženju, tretmanom 3 tone ulja u mobilnom postrojenju za desulfurizaciju, kako bi se dostigao TRL 7. Primena nove, inovativne tehnologije doprineće smanjenju broja havarija transformatora punjenih mineralnim uljima koja sadrže S8, izrazito korozivno jedinjenje prema srebru, i produženju životnog veka elektro-energetske opreme