Digitalni blizanac (Digital Twin) energetskih uljnih transformatora – koncept i primena - Radoman, Uroš; Kilibarda, Filip; Kartalović, Nenad; Miladinović, Nikola; Polužanski, Vladimir; Vasović, Valentina; Pejović, Branko; Žigić, Aleksandar; Lukić, Jelena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
U ovom radu izvršen je pregled literature i utvrđen je state-of-the-art koncepta i primene tehnologije digitalnih blizanaca (Digital Twin – DT) na energetske transformatore. Uvodna poglavlja rada posvećena su, još uvek fluidnoj, definiciji i univerzalnim konceptima DT nezavisno od polja primene, kao i ciljevima Industrije 4.0 i tehnologija koje omogućavaju digitalnu transformaciju industrije. Posebna pažnja posvećena je specifičnostima elektroenergetske industrije, s naglaskom na specifične zahteve koje priroda i značaj energetskih uljnih transformatora postavljaju kao osnovu za razvoj sistema zasnovanih na DT tehnologijama.
Keywords: digitalni blizanac; energetski uljni transformatori; pregled literature; industrija 4.0; digitalna transformacija