Примери ултразвучне детекције парцијалних пражњења на 110kV мерним трансформаторима - Milić, Momčilo; Јовановић, Ђорђе; Радин, Весна; Димитријевић, Марко (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
Мерни трансформатори представљају важан „шраф“ у оквиру електроенергестких постројења у којима су широко распрострањени јер играју значајну улогу у мерењу и заштити електроенергетског система. Узимајући у обзир константну изложеност мерних трансформатора амбијенталним и електричним напрезањима, као и чињеницу да се неретко дешавају њихове хаварије које су често праћене експлозијом, што директно угрожава рад електроенергетских објеката и нарушава стабилност и непрекидност у напајању конзума, јавља се потреба за електричним испитивањима мерних трансформатора како би се утврдило у каквом су тренутном стању и да ли су способни, односно да ли су ризични за даљи погон. Једна од метода за испитивање мерних трансформатора, чија је велика предност што не захтева њихово искључење из погона, већ се мерења врше док је испитивани објекат оптерећен, тј. под напоном, је акустична (ултразвучна) метода и подразумева постављање акустичног пиезо-сензора на зид трансформаторског суда који је уземљен и на безбедном растојању од делова који су под напоном, краткотрајну аквизицију и каснију анализу. Управо то поменуту методу чини једноставном за примену у погону јер не захтева никакве посебне интервенције, нити мере заштите. Акустична детекција парцијалних пражњења се углавном врши у кооперацији са гаснохроматографском анализом изолационог уља која потврђује исказану сумњу на активност парцијалних пражњења у изолацији испитиваног објекта. У раду ће пре свега бити приказани примери ултразвучне детекције парцијалних пражњења на 110kV мерним трансформаторима на којима је и хемијска анализа узорка уља потврдила постојање парцијалних пражњења.