Slepa ekvalizacija kanala za prenos signala parcijalnih pražnjenja - Žigić, Aleksandar; Kartalović, Nenad; Radoman, Uroš; Kovačević, Uroš (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
Kratak sadržaj: Kod signala parcijalnih pražnjenja, dobijenih pri “on-line“ monitoringu ili „off-line“ ispitivanjima visokonaponskog objekta, često se javlja interferencija između direktnog i reflektovanih signala. Takođe, javljaju se i smetnje pri prostiranju signala kroz medijum odnosno strukturu kojom se signal prenosi do mernog terminala ili detektora. U radu je opisana primena metode “slepe ekvalizacije“ kanala prenosa signala parcijalnih pražnjenja za koju je pokazano da se, putem dekorelacije direktnog i reflektovanih signala, može koristiti za određivanje pozicije direktnog signala parcijalnih pražnjenja u slučaju preklapanja sa reflektovanim signalima. Termin “slepa“ označava ekvalizaciju kod koje karakteristike kanala (prenosnog medijuma) nisu poznate, već se procenjuju simulacijom. Impulsi parcijalnih pražnjenja u ovom radu su dobijeni u kontrolisanim eksperimentalnim uslovima, a računarske simulacije su izvršene u programskom paketu MATLAB.
Keywords: parcijalna pražnjenja, analiza signala, slepe ekvalizacije, dekorelacija, direktni signal, reflektovani signal, superpozicija