Analiza mogucnosti nastanka ferorezonanse u izolovanoj 6 kV mrezi - Jasika, Ranko; Maksić, Katarina; Mrvić, Jovan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2023)
Ferorezonansa je složena nelinearna električna pojava koja može izazvati značajna dielektrična i termička naprezanja elektroenergetske opreme, što dovodi do potencijalnih kvarova, oštećenja opreme, prekida u napajanju itd. Trofazne mreže sa izolovanom neutralnom tačkom i jednopolno izolovanim mernim naponskim induktivnim transformatorima podložne su pojavi ferorezonanse, izazvanoj interakcijom nelinearnih induktivnosti transformatora i kapacitivnosti mreže. U radu je analizirana mogućnost pojave ferorezonanse u jednoj realnoj 6 kV mreži sa izolovanom neutralnom tačkom, primenom programskog alata za proračun tranzijentnih procesa EMTP/ATP. Formiran je detaljan model mreže, uvažavajući nelinearnosti mernih naponskih i energetskih transformatora, koji je iskorišćen za analizu različitih konfiguracija, uklopnih stanja, sklopnih operacija i kvarova u mreži koji bi mogli da iniciraju pojavu ferorezonanse. Pokazano je da, u određenim okolnostima, može doći do pojave ferorezonanse i da je njen inicijator najčešće isključenje kvarova. Takođe, analizirana je efikasnost u primeni različitih mera za suzbijanje pojave ferorezonanse. Posmatran je uticaj vrednosti otpornika u otvorenom trouglu mernih naponskih transformatora na brzinu prigušenja oscilatornog procesa, odnosno na suzbijanje pojave ferorezonanse.
Keywords: ferorezonansa, EMTP/ATP, privremeni prenaponi, naponski transformator, izolovana mreža