Neisporučena električna energija kao pokazatelj efekata automatizacije u mreži 10 kV PD ED Beograd - Vrcelj, Nada S; Ivković, Sanja; Perić, Jelena; Đorđevic, Dragan; Janjić, Tijana; Ćupić, Branislav; Ivanov, Aleksandar; Minić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
Tema rada su efekti automatizacije u mreži 10 kV PD ED Beograd valorizovani kroz neisporučenu električnu energiju. Posmatrani su delovi mreže za koje je bilo moguće rekonstruisati događaje iz prošlosti. Proračuni neisporučene električne energije su vršeni za period pre implementacije recloser-a u sistem daljinskog upravljanja i u periodu probnog rada sistema. Značajno smanjenje vremena trajanja kvara, a time i neisporučene električne energije u automatizovanoj mreži ukazuje na povećanje nivoa pouzdanosti nakon implementacije sistema SCADA SN.