Ispitivanje kvaliteta rada agregata A5 u TE „Kolubara“ u primarnoj regulaciji učestanosti - Pavlović, Jelena; Džepčeski, Dane; Stanojčić, Vladimir; Arnautović, Dušan; Bogdanović, Slobodan; Latinović, Aleksandar; Duboka, Dušan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
Kao posledica značaja primarne regulacije učestanosti, kao i raznovrsnosti realizacija sistema turbinske regulacije, njihovih mogućnosti, podešenja parametara, različitih uslova, načina i dužine eksploatacije opreme javila se potreba za prikupljanjem i sistematizacijom relevantnih podataka o učešću svakog proizvodnog agregata EPS-a u primarnoj regulaciji učestanosti. Sa tim ciljem pristupilo se eksperimentalnom određivanju stanja i podešenja sistema turbinske regulacije agregata. Predmet ovog rada su rezultati ispitivanja kvaliteta učešća jednog termoagregata u primarnoj regulaciji učestanosti elektroenergetskog sistema i rezultati merenja parametara sistema turbinske regulacije na osnovu kojih se izračunavaju parametri matematičkog modela turbinskog regulatora i agregata kao elementa elektroenergetskog sistema.