Estimacija dinamičke termičke margine rotora hidrogeneratora - Klasnić, Ilija G; Belonić, Dragan; Janda, Žarko; Dragosavac, Jasna; Ćirić, Zoran (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
Temperatura namotaja rotora sinhronog generatora predstavlja jedno od pogonskih ograničenja naznačenih u pogonskom PQ dijagramu generatora i stoga je što tačnija informacija o njenoj vrednosti od izuzetnog značaja. Ona se može meriti direktno pomoću ugrađenih senzora za merenje temperature ili se određivati indirektnim putem. Sa sve većim učešćem obnovljivih izvora energije u visokonaponskom prenosnom sistemu dolazi do temeljnih promena u načinu rada konvencionalnih proizvodnih jedinica, a tu spadaju i hidrogeneratori koji se suočavaju sa režimima rada koje karakterišu brze promene opterećenja i povećan broj start-stop ciklusa. Ovakav način rada prouzrokuje dodatne termičke i dimaničke stresove delova  hidrogeneratora, a prvenstveno delova  rotora. Da bi hidrogeneratori mogli da odgovore novim zahtevima koji se pred njih postavljaju potrebno je poznavati termički kapacitet rotora i njegov uticaj na dinamičku pogonsku kartu hidrogeneratora.
Keywords: hidrogenerator, termički kapacitet, termička vremenska konstanta, temperatura namotaja rotora