Pouzdanost prenosa podataka serijske komunikacije prilikom korišćenja Uart-Usb konvertora - Cakić, Nikola S; Žigić, Aleksandar; Milosavljević, Srđan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
Prilikom dizajniranja uređaja koji se oslanja na koncept postojanja centralnog mikrokontrolera za obavljanje merenja i dodatnog računara za skladištenje i grafički prikaz rezultata, neretko se dešava da nema dovoljan broj USB interfejsa. Iz pomenutog javlja se potreba za korišćenjem određenih serijskih konvertora. U radu su prikazani rezultati testiranja pouzdanosti serijske UART-USB komunikacije prilikom korišćenja UM232R konvertora. Razvojno okruženje Tiva TM4C1294XL Launchpad rezultate merenje temperature šalje putem UART komunikacije do UM232R konvertora koji je povezan USB vezom sa ROCK PI 4 single board kompjuterom. Korisnička aplikacija se bazira na Java programskom jeziku i jSerialComm biblioteci. Komunikacija je testirana u paketima od 100, 1 000 i 10 000 nizova od po 50 karaktera . Vremenski intervali na kojima je testiran prenos su 10mS, 100mS, 500mS, 1s. Svaki test je ponovljen po 10 puta zbog validnosti podataka. Prosečni gubitak podataka je 50% dok je predloženi algoritam smanjio gubitak podataka do 30%.
Keywords: Serijski prenos, pouzdranost, gubitak podataka, USB, UART, Tiva, Rock Pi, UM232R.