Примена мера за смањење нивоа магнетске индукције у стану изнад трансформаторске станице напонског нивоа 10/0,4 kV - Grbić, Maja; Pavlović, Aleksandar; Hrvić, Dejan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2022)
У раду су анализирани нивои магнетске индукције у стану који се налази изнад дистрибутивне трансформаторске станице напонског нивоа 10/0,4 kV. Приликом првог испитивања магнетског поља закључено је да би се у случају оптерећења трансформатора назначеном струјом у стану јавиле повишене вредности магнетске индукције. Доминантне изворе магнетског поља у стану представљале су шинске везе и кабловски водови који повезују трансформаторе и развод напонског нивоа 0,4 kV. Због тога је предложена примена мера за смањење нивоа магнетске индукције које су у раду детаљно описане. Након спровођења предложених мера испитивања нивоа магнетске индукције у стану су поновљена. У раду су приказани резултати испитивања нивоа магнетске индукције пре и након примене мера заштите и дат је закључак у погледу ефективности предузетих мера и усаглашености нивоа магнетске индукције са границом излагања становништва која је прописана важећом националном регулативом.
Keywords: трансформаторска станица, магнетско поље, нејонизујуће зрачење, електромагнетско поље, зона повећане осетљивости.