Анализа рада диференцијалне заштите трансформатора при појави засићења струјних мерних трансформатора - софтверске симулације и испитивања - Sučević, Nikola J.; Gligorov, Saša; Stojanović, Zoran (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
У овом раду анализиран је утицај појаве засићења струјних трансформатора услед високих струја кварова у систему на таласни облик струје на секундару струјних трансформатора, као и анализа рада диференцијалне заштите трансформатора у таквим условима. Анализе су вршене на софтверском моделу заштитног уређаја, а потом и на стварном уређају инјектирањем одговарајућих сигнала на његове улазе, применом испитног кофера за испитивање заштитних уређаја. Потом је извршена компарација одзива софтверског модела и стварног уређаја. Моделовање мреже и анализе вршене су у софтверском пакету DlgSILENT PowerFactory, а испитивања заштитног уређаја су вршена помоћу DOBLE испитног кофера.
Keywords: засићење струјних мерних трансформатора за заштиту; диференцијална заштита трансформатора; софтверске симулације; испитивање заштитних уређаја