Koordinacija zaštite od gubitka pobude sa funkcijom limitera minimalne pobude sistema regulacije napona: Koordinacija relejne zaštite i pogonskog dijagrama - Vučićević, Darko; Buha, Danilo; Marinković, Savo; Gligorov, Saša; Malešević, Nevena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Uobičajena praksa je da se sistem relejne zaštite i funkcije sistema regulacije pobude nezavisno podešavaju, što vrlo često dovodi  do nekoordiniranog delovanja.Pri pojavi poremećaja u mreži, potrebno je obezbediti da osnovne zaštite eliminišu nastali poremećaj ako za tim ima potrebe, a da se svi generatori odazovu tako da se očuva stabilnost sistema a da se pritom iskoriste njihove mogućnosti. Osnovni zadatak zaštite od gubitka pobude jeste da spreči oštećenje mašine u trajno nedozvoljenom režimu rada i da spreči preuzimanje velikih količina reaktivne snage iz sistema koje mogu dovesti do naponskog kolapsa ili ispada vodova u prenosnom sistemu.U ovom radu prezentovane su funkcije zaštite od gubitka pobude i limitera minimalne pobude koji je sastavni deo automatske regulacije napona sistema pobude, kao i njihova međusobna koordinacija. U radu su data postojeća podešenja i predlog podešenja na osnovu proračuna za određene  generatore EPS-a.
Keywords: zaštita do gubitka pobude, limiter minimalne pobude, kapacitivni režim.