Koordinacija nekih funkcija sistema relejne zaštite i sistema regulacije pobude sa pogonskim dijagramom: Koordinacija relejne zaštite i pogonskog dijagrama - Vučićević, Darko; Buha, Danilo; Marinković, Savo; Gligorov, Saša; Malešević, Nevena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Uobičajena je praksa da se relejna zaštita i funkcija sistema regulacije pobude nezavisno podešavaju, što često dovodi do nekoordiniranog delovanja nekih funkcija. U ovom radu su prikazani proračuni nekih značajnih funkcija zaštite.             Prvi proračun se odnosi na funkciju zaštite od gubitka pobude, kao i na koordinaciju iste sa limiterom minimalne pobude. Analizirajući podešenja koordinacije ove zaštite sa limiterom minimalne pobude zapaženo je da su neadekvatno podešene tako da ne omogućuju da se kapacitivni deo pogonskog dijagrama optimalno iskoristi, za šta u prenosnom sitemu postoji velika potreba.Drugi proračun se odnosi na koordinaciju limitera maksimalne struje statora u sistemu regulacije pobude sa zaštitama od preopterećenja statora, prekostrujnom zaštitom i dozvoljenim preopterećenjem statora generatora. Ovde je zapaženo da ova koordinacija često nije adekvatno podešena što dovodi do sledećih neregularnih delovanja:- do pogrešnog rada automatskog regulatora napona u određenim pogonskim situacijama što može dovesti do kolapsa napona u prenosnom sistemu;- da u nekim pogonskim situacijama ne dolazi do forsiranja pobude kada je to najpotrebnije.
Keywords: zaštita od gubitka pobude, limiter minimalne pobude, limiter maksimalne struje statora, zaštita od preopterećenja statora, prekostrujna zaštita, dozvoljeno preopterećenje statora.