Испитивања високонапонских мотора на терену - Milić, Momčilo; Jovanović, Đorđe; Ilić, Denis; Stanojević, Nikola; Kališkić, Radmila (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Високонапонски мотори представљају једну од битнијих компоненти у погледу њихове улоге и значаја за рад великих енергетских и индустријских објеката. Ипак, неретко им се не посвећује много пажње у погледу превентивног одржавања, већ се одржавање у постројењима у Србији и даље одвија по застарелом моделу одржавања у фиксним временским интервалима. Управо из тог разлога треба ставити акценат на електрична испитивања високонапонских мотора како би се имао бољи увид у њихово стање, предупредили нежељени кварови и унапредила њихова експлоатација. У овом раду ће бити дат преглед тренутно доступних профилактичких испитивања високонапонских мотора, односно биће описане најчешће методе за њихово испитивање чији резултати мерења пружају увид у тренутно стање истих у циљу предузимања евентуалних даљих санација или корективних мера. Кроз сам рад ће бити презентовани  примери из праксе у постројењима у Србији.Кључне речи: Високонапонски мотори - Електрична испитивања.
Keywords: High-voltage motors - Electrical measurements.