Karakteristični primeri koordinacije izolacije u energetskim pretvaračima - Despotović, Željko V (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Uređaji i moduli energetske elektronike koji se najčešće koriste u sistemima napajanja različite namene, industrijskim regulisanim pogonima i pretvaračkim sistemima u oblasti distribuiranih izvora energije u odnosu na pasivne komponente imaju veoma slabu sposobnost izdržavanja prenapona. Ovi prenaponi mogu biti različitog porekla, a u najvećem broju slučajeva su to tranzijentni prenaponi, koji čak i kada su niskih nivoa, mogu dovesti do oštećenja pomenutih uređaja energetske elektronike, odnosno elemenata energetskih pretvarača. Iz ovih razloga veoma je bitno sprovesti niz mera u cilju obezbeđenja izolacionih svojstava celokupnog sistema,  a  takođe i  samog energetskog pretvarača kao dela tog sistema. U ovom radu se na osnovu usvojenih važećih standarda i relevantne literature iz date oblasti  daju  karakteristični primeri koordinacije izolacije za dva reprezentativna tipa energetskih pretvarača: industrijski frekventni regulatori i fotonaponski invertori koji se koriste u solarnim „on-grid“ napojnim sistemima.
Keywords: koordinacija izolacije, energetski pretvarači, frekventni regulatori, PV invertor, PELV