Uticaj potrošača na održivu dekarbonizaciju budućeg elektroenergetskog sistema - Šiljkut, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
Zaštita životne sredine i održivi razvoj uslovljavaju kvalitativni pomeraj ka čistijim tehnologijama u oblasti elektroenergetike. Zemljama sa proizvodnjom električne energije iz fosilnih goriva upitna je buduća energetska nezavisnost i sigurnost snabdevanja krajnjih korisnika. Stoga je neophodno istražiti sve moguće opcije budućeg razvoja, ne samo kao međusobno alternativne, nego i uvažavajući njihov sinergijski potencijal u nadoknađivanju deficita električne energije koji će nastati gašenjem elektrana na fosilna goriva. Potrebno je međusobno usaglasiti razvoj i primenu različitih rešenja. Na primer, veliki udeo obnovljivih izvora energije sa izrazito varijabilnom proizvodnjom, bez prisustva značajnih kapaciteta za skladištenje energije ili drugih izvora koji mogu kompenzovati ove brze fluktuacije snage, uzrokuje probleme u balansiranju sistema i narušavanje njegove fleksibilnost i stabilnosti. Među nosećim stubovima sigurnog i dekarbonizovanog elektroenergetskog sistema posebna pažnja biće posvećena mogućoj ulozi i doprinosu potrošača; povećanju njihove energetske efikasnosti, korišćenju toplotnog kapaciteta zgrada, odzivu potrošnje i direktnom upravljanju potrošnjom.
Keywords: dekarbonizacija, fosilna goriva, kapacitet, odziv, potrošnja, proizvodnja