Primena Hejdlerove funkcije u programima za elektromagnetne prelazne procese - Mrvić, Jovan; Jasika, Ranko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2021)
U radu je analizirana mogućnost upotrebe Hejdlerove funkcije u programima za elektromagnetne prelazne procese. Izračunati su parametri Hejdlerove funkcije za razne standardne talasne oblike, pri čemu je za određene talase pokazana veća tačnost nego upotrebom standardom definisanih parametara. Izračunati parametri za odabrane talasne oblike su predstavljeni tabelom i pokazana je mogućnost korišćenja tabele za procenu parametara određenih talasnih oblika koji nisu dati u tabeli. Prikazani su mogući načini primene Hejdlerove funkcije u programima za elektromagnetne prelazne procese.
Keywords: Heidler, lightning simulation, ATP / EMTP, EMTP-RV, PSCAD / EMTDC, MicroTran