Estimacija ugla snage sinhronog generatora - Veinović, Slavko S; Janda, Žarko; Stojić, Đorđe; Dragosavac, Jasna; Joksimović, Dušan; Klasnić, Ilija; Đorđević, Milan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2020)
Metoda estimacija ugla snage sinhrone mašine generatora sa cilindričnim rotorom za potrebe implementacije limitera po uglu snage u okviru pobudnog sistema je prikazana u ovom radu. Da bi se izračunao ugao snage potrebno je poznavati vrednost jednog međufaznog napona, jednu faznu struju kao i vrednost sinhrone reaktanse u q osi u određenim trenucima. Pomenute električne veličine su dobijene metodom sinhronog semplovanja i diskretnom Furijeovom transformacijom. Za tačnost algoritma od presudnog značaja je detekcija prolaska kroz nulu jedne faze statorskog napona i iz toga određene 0neosetljivost na prisustvo viših harmonika i potreba za samo dva merna kanala u odnosu na metode koje se baziraju na proračunu u dq ili αβ koordinatnom sistemu. Međutim algoritam je osetljiv na faznu nesimetriju struja i ponuđeno je rešenje kojim se prevazilazi ovaj nedostatak.
Keywords: estimacija; sinhroni generator; ugao snage; sinhrono semplovanje; diskretna Furijeova transformacija