Merenje parcijalnih pražnjenja UHF metodom - Malešević, Nevena; Žarković, Mileta; Ilić, Denis; Jovanović, Đorđe (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2020)
Nekonvencionalna UHF (Ultra High Frequency) metoda merenja parcijalnih pražnjenja (PP) je bazirana na merenju elektromagnetnih talasa (EM) u UHF frekvencijskom opsegu (300-3000) MHz, pomoću odgovarajućih antena. Ova metoda je nekonvencionalna, ali je široko prihvaćena zbog mogućnosti primene u postrojenjima u on-line režimu i brzom pregledu (screeningu) postrojenja. Takođe, ovu metodu odlikuje visok stepen merne osetljivosti i relativno dobre otpornosti na smetnje. Kako su impulsi PP veoma kratkog trajanja, reda nanosekundi, generišu elektromagnetni impuls čiji spektar dostiže GHz. U provodnim strukturama objekta ovi impulsi indukuju elektromagnetne talasne tranzijente. Određeni tip antena ima mogućnost prijema tih talasa. U radu je dat primer terenskih i laboratorijskih ispitivanja koja pokazuju korelaciju između detekcije PP pomoću UHF uređaja i uređaja na principu akustičke detekcije. Dokazana je mogućnost pouzdane detekcije parcijalnih pražnjenja u postrojenjima u pogonu
Keywords: parcijalna paražnjenja, UHF ispitivanja, nekonvencionalne metode, akustična ispitivanja, razvodna postrojenja, merni transformatori