Unapređeno upravljanje monofaznom statičkom preklopkom - Janda, Žarko S.; Jovanović, Blagota T.; Milošević, Mladen (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2019)
Opisana je modifikacija upravljanja antiparalelnim tiristorima u monofaznoj statičkoj preklopci. Predložena modifikacija omogućuje pouzdano preklapanje u slučajevima nelinearnog i pretežno kapacitivnog tereta. Prikazani su eksperimentalni rezultati na monofaznim invertorima snage 60 kVA koji potvrćuju pouzdanost i robusnost predloženog koncepta. Na osnovu analize i simulacija realnih radnih režima koji se odnose na poznate tranzijentne fenomene pri preklapanju sa invertora na mrežu i obrnuto može se izvršiti korektno dimenzionisanje tiristora i ultrabrzih prekidača u statuičkoj preklopci.