Određivanje regresionih funkcija procesa pražnjenja i punjenja hermetizovanih olovnih baterija - Vukic, Vladimir Đ. (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
Nakon dubokog pražnjenja olovnih hermetizovanih baterija tipa AGM SVT 300 strujom desetočasovnog pražnjenja, izvršeno je njihovo punjenje promenljivom strujom. Na osnovu dobijenih rezultata analizirane su eksponencijalne i polinomne regresione funkcije za aproksimaciju navedenih procesa. Osnovna veličina za ocenu kvaliteta izvršenih aproksimacija bio je prilagođeni koeficijent determinacije, R^2. Utvrđeno je da proces pražnjenja baterije konstantnom strujom desetočasovnog pražnjenja može uspešno da se aproksimira kako eksponencijalnom, tako i polinomnom funkcijom drugog reda. U svim slučajevima je vrednost prilagođenog koeficijenta determinacije bila veća od 0,995. Proces punjenja duboko ispražnjene baterije promenljivom strujom uspešno je aproksimiran eksponencijalnom funkcijom, uz vrednosti prilagođenog koeficijenta determinacije od oko 0,95. I pored visokih vrednosti prilagođenog koeficijenta determinacije, polinomne aproksimacije drugog i trećeg reda nisu dale dobre rezultate u interpolaciji karakteristika punjenja baterija. Opisana je mogućnost praktične primene dobijenih regresionih funkcija u sistemima besprekidnog napajanja.