Statički i dinamički aspekti uvažavanja statizma regulacije napona generatora u analizama naponsko-reaktivnih stanja prenosnih mreža - Ivanović, Milan V; Popović, Dragan P.; Stojić, Đorđe M.; Veinović, Slavko; Milinković, Milan; Arnautović, Dušan; Minić, Saša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
U radu se razmatra uticaj koeficijenta statizma regulacije napona generatora na naponsko-reaktivna stanja prenosnih mreža. Najpre se daje definicija statizma, kao i mogućnosti i načini njegovog merenja i podešenja u praksi. Zatim, daju se modeli njegovog uključenja u analize statičkih i dinamičkih stanja, koji su inkorporirani u odgovarajuće računarske programe za analize statičke i dinamičke sigurnosti elektroenergetskih interkonekcija, razvijenih u Institutu "Nikola Tesla". U završnom poglavlju ovog rada daju se neki od karakterističnih primera praktične primene programa za analize statičke i dinamičke sigurnosti. Razmatrana je prenosna mreža Srbije, u njenom širokom okruženju, sa posebnim osvrtom na kvantifikaciju uticaja statizma po naponu generatora na uspostavljena postdinamička kvazistacionarna stanja.