Merenje određenog integrala proizvoda dva ili više signala dvobitnim A/D konvertorom - Ličina, Boris; Sovilj, Platon; Vujičić, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
Članak predstavlja teoriju rada dvobitnog stohastičkogkonvertora. Ovaj konvertor se može koristiti za precizna i tačna merenjaefektivnih vrednosti (root-mean-square – srednje kvadratne vrednosti)napona, struje, električne snage ili energije, što se primenjuje u mrežnimmerenjima. Ključni doprinos rada ogleda se u teorijskom izvođenjugranica greške merenih signala koristeći stohastičku metodu.Standardna devijacija merenih vrednosti tokom određenog periodamerenja definiše se kao greška. Kada tražimo izraze za merenuvrednost i njenu grešku, vreme se tretira kao nezavisna uniformnaslučajna promenljiva, tako da se može primeniti teorija verovatnoće istatistička teorija uzoraka. Ovi uslovi su neophodni jer je predstavljeniproblem veoma nelinearan i stohastički. Zbog toga se on ne može rešitini linearnom teorijom diskretnih signala i sistema, niti teorijom slučajnihprocesa. Predstavljeno rešenje je generalizovano, kako bi se uključilomerenje određenog integrala proizvoda konačnog broja signala.