Metoda za ultrazvučno ispitivanje parcijalnih pražnjenja kod mernih transformatora - Kartalovic, Nenad M; Ilić, Nikola; Milošević, Ana; Teslić, Dragan; Cakić, Nikola N.; Milosavljević, Srđan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2012)
Zvučna i ultrazvučna praćenja parcijalnih pražnjenja datiraju od najranijih dana praćenja ovih pojava. Savremena merenja i dijagnostika parcijalnih pražnjenja akustičkom (ultrazvučnom i zvučnom) metodom ubrzano se razvija zahvaljujući razvoju i podršci elektronskih komponenti, informatičkih tehnologija odnosno softverskih rešenja kao i razvoju saznanja i dijagnostike parcijalnih pražnjenja. Električna pražnjenja u izolacionom sistemu generišu naponsko-strujne impulse u mreži ali i ultrazvučne talase koji se prostiru kroz izolacioni sistem i konstrukciju. Amplitudno-fazno-frekventna analiza tih signala sadrži u sebi informacije o energiji, tipu i mestu parcijalnih pražnjenja. U radu se razmatra mogućnost povećanja selektivnosti ultrazvučne metode odnosno mogućnost pouzdanije dijagnostike na terenu. Vršena su merenja u laboratoriji i na terenu a kod određenog broja transformatora urađena je analiza gasova rastvorenih u ulju. Dat je komparativni prikaz metoda za detekciju parcijalnih pražnjenja.