Primena patentirane tehnologije za rešavanje problema PCB kontaminacije i korozivnog sumpora u energetskim transformatorima - Janković, Jelena U; Mihajlović, Draginja; Kovačević, Neda; Vasović, Valentina; Lukić, Jelena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
Eksploatacija energetskih transformatora koji sadrže PCB i korozivni sumpor je visoko rizična, zbog ugrožavanja životne sredine sa jedne strane i povećanih rizika od pojave kvara i havarije, sa druge. Zakonska regulativa kroz pravilnike strogo defniše postupanje sa uređajima koji sadrže PCB, a preporuke međunarodnog CIGRE komiteta i Internacionalni standardi (CIGRE TB 378, CIGRE TB 625, IEC 60296, IEC 60422) definišu kriterijume za korozivna ulja. U radu je dat kratak pregled problematike PCB-a i korozivnog sumpora u odnosu na postojeću zakonsku regulativu i najnovija saznanja u datim oblastima. Potom je ukratko opisan patentiran tehnološki proces dehlorinacije, desulfurizacije i regeneracije ulja, razvijen u Institutu „Nikola Tesla”. Zbirni prikaz rezultata dekontaminacije 310 PCB kontaminiranih energetskih transformatora različitih snaga i naponskih nivoa i obrade 29 transformatora sa korozivnim uljem ukazuje da se primenjenom tehnologijom uspešno uklanja PCB i korozivni sumpor iz ulja i istovremeno vrši uklanjanje produkata starenja, tj. rerafinacija ulja.