Ispitivanje kablovskih vodova 35kVtip IPZO13 i vracanje u pogon nakon ostecenja izazvanih poplavom - Simić, Ninoslav P (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
Kratak sadržaj: U radu je prezentovan jedan pristup ispitivanju stanja kablova u pogledu dalje eksploatacije. Napomenute su prednosti i nedostaci korišćenja jednosmernog i VLF ispitnog napona. Dat je opis dva oštećena kablovska voda koji napajaju gradski konzum. Predložen je redosled realno mogućeg niza ispitivanja u cilju procene stanja izolacije kablova. Najpre su dati i objašnjeni rezultati otpora izolacije. Potom su tumačeni rezultati ispitivanja kapaciteta i faktora dielektričnih gubitaka pri naizmeničnom naponu 50Hz. Na kraju su obavljena ispitivanja izolacije visokim jednosmernim naponom prema standardu. Po uključenju kablova obavljeno je termovizijsko ispitivanje i prikazani su primeri uočenih neregularnosti. U zaključku se ističe potreba za istovremenom primenom više različitih ispitnih metoda i sistematskim prikupljanjem podataka o izolaciji kablova. Ključne reči: kabl, otpor izolacije, faktor dielektričnih gubitaka tgδ, kapacitet, jednosmerni ispitni napon, termovizijsko ispitivanje.