Detekcija i lokalizacija mesta proboja statorskog namotaja hidrogeneratora - Klasnić, Ilija G (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2018)
U pogonu generatori su izloženi različitim električnim, termičkim, mehaničkim i hemijskim uticajima, ali i zagađenjima, koji skraćuju njihov radni vek. Svi ovi faktori deluju štetno naročito na karakteristike njihovih električnih izolacionih sistema. Takođe, treba imati u vidu da je delovanje ovih faktora interaktivno i simultano. Brza detekcija i sanacija kvara su od velikog značaja jer omogućavaju nastavak eksploatacije generatora i smanjuju finansijske gubitke usled neisporučene električne energije.