Korišćenje funkcije gustine verovatnoće u postupku za prepoznavanje tipa fizičke vežbe - Cakić, Nikola; Dilparić, Milica; Žigić, Aleksandar; Milosavljević, Srđan; Babić, Blagoje (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2017)
U radu je prikazan postupak za prepoznavanje fizičkih vežbi, korišćenjem samo troosnog akcelerometra pametnog telefona. Telefon se nalazi nefiksiran u džepu vežbača. Analizirane su vežbe za jačanje mišića nogu iz stojećeg položaja: čučanj, iskorak i podizanje kolena. Sve vežbe su rađene nogom u čijem džepu se nalazi senzor ubrzanja korišćenog mobilnog telefona. Da bi se testirao predloženi postupak, nasumice je odabrana vežba podizanje kolena koja se obavlja suprotnom nogom od one u čijem se džepu nalazi mobilni telefon. Filtriranje sirovih signala ubrzanja je postignutno korišćenjem Batervortovog filtra propusnika niskih učestanosti (desetog reda). Filtrirani signali svake od osa akcelerometra su opisani pomoću tri deskriptora. Nakon izračunavanja deskriptora signala, za svaki deskriptor je formirana funkcija gustine verovatnoće. Postupak za prepoznavanje vežbi se obavlja online unutar Android aplikacije pametnog telefona. Signali dve muške i dve ženske osobe su poslužili kao referenca za prepoznavanje vežbi. Uspešnost prepoznavanja je 94.22% za prepoznavanje tri vežbe, odnosno 85.33% za prepoznavanje sve četiri razmatrane vežbe.