Релејне заштите које се координирају са погонским дијаграмом, функцијама система регулације побуде и заштитама електроенергетског система - Buha, Danilo B (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2016)
Електротехнички Институт „Никола Тесла“ је у задњих десет година урадио студије „Анализа стања заштите на термоелектранама и хидроелектранама Електропривреде Србије“. Студије су показале да је неопходно унапредити координацију између генераторских заштита са функцијама система регулације побуде и заштитама електроенергетског система. Студије су такође показале да готово нема пројекта подешења заштитних функција поготово њихова координација. У овом раду смо дали прорачун заштитних функција које су урађене на највећем производном блоку у земљи на блоку Б1 ТЕНТ-а Б. Први прорачун се односи на координацију лимитера максималне струје статора у систему регулације побуде са заштитама од преоптерећења статора, прекострујном заштитом са инверзном карактеристиком и дозвољеним преоптерећењем статора генератора Б1. Други прорачун је подешење подимпедантне заштите генератора који је урађен тако да се не наруши поузданост електроенергетског система а да се притом генератор не угрози термички или са аспекта стабилности. Ова заштита је истовремена резервна заштита за случај отказа заштита преносног система па се стога координира са заштитама преносног система. Прорачун свих заштита блока Б1 којих има 32 је урађен и налази се у пројекту „Координација релејне заштите блокова Б1 и Б2 са системом побуде и електроенергетског система –ТЕНТ Б“ Кључне речи: подимедантна заштита, прекострујна заштита са инверзном карактеристиком, лимитер максималне струје статора.