Конвертор протокола за серијску комуникацију између дигиталних регулатора исправљача и управљачког рачунарског система електране - Vukic, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2016)
У раду je описан конвертор протокола INT-485-MBRTU, развијен за серијску комуникацију између тиристорских исправљача (примењен је наменски протокол “INT-CPD-05”, стандарда RS-485) и SCADA система Блока 1 термоелектране “Никола Тесла Б” (протокол “Modbus RTU”, са истим стандардом). Наведени су основни подаци о индустријским протоколима комуникације и комуникационим чвориштима. Описане су основне техничке карактеристике програмабилних логичких контролера “Omron”-ове серије CJ, као и самог уређаја INT-485-MBRTU. Описано је испитивање протокола конвертора са две верзије комуникационог софтвера, које су се разликовале само у једној контролној речи, намењеној за принудно сукцесивно смењивање комуникационих секвенци уместо аутоматског смењивања. Уређај INT-485-MBRTU са програмом за принудно сукцесивно смењивање комуникационих секвенци демонстрирао је поузданост преноса података од 100 %, на узорку од око 480 порука. На приближно истом узорку, исти конвертор протокола, са верзијом програма без идентификатора типа поруке, пренео је мање од 60 % планираних података. Приликом вишеструких шездесеточасовних испитивања, забележена је поузданост преноса података од најмање 99,9979 % у 100 % случајева, на узорку од око 96000 долазних и одлазних порука. Анализирани су добијени резултати и процењене су додатне могућности примене конвертора протокола INT-485-MBRTU.