Značaj uvođenja organizovanog praćenja i unapređenja energetske efikasnosti u JP EPS - Nikolic, Aleksandar B; Đorđević, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
Proces priprema za uvođenje energetskog menadžmenta (EnMS) na nivou preduzeća koja su značajni potrošači energije je započeo usvajanjem Zakona o efikasnom korišćenju energije. Obzirom da su ovim Zakonom obuhvaćeni i sektori za proizvodnju, prenos i distribuciju električne i toplotne energije, jasno je da je i JP EPS u obavezi da uvede EnMS i sprovodi zahteve definisane zakonskom regulativom. U radu je dat pregled rezultata prve faze uvođenja sistema za praćenje i unapređivanje energetske efikasnosti Elektroprivrede Srbije u proizvodnji uglja i proizvodnji i distribuciji električne i toplotne energije. Posebno su istaknute mere za unapređenje energetske efikasnosti, sa akcentom na veće energetske i finansijske uštede i kraći rok povraćaja uloženih sredstava. Ovako sistematizovane mere treba takođe da posluže kao dobra osnova za dalje faze uvođenja i sprovođenja sistema energetskog menadžmenta.