Proračun i analiza graničnih režima sinhronog generatora s obzirom na pregrevanja krajnjih paketa limova statora - Kostić, Miloje Miloš (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
U radu je predložen i opisan pojednostavljeni postupak za definisanje graničnih režima na pogonskom dijagramu generatora s obzirom na zagrevanje krajeva statora. Prvo je sprovedena pojednostavljena analiza rasutog aksijalnog fluksa koji prodire u krajnje limove statora i odgovarajućih gubitaka snage. Potom je data analiza eksperimentalnih istraživanja povišenja temperature krajeva statora i kvalitativno-kvantitativna analiza efekata. Opisan je pojednostavljeni postupak za definisanje graničnih režima s obzirom na zagrevanje krajeva statora, a to je ilustrovano na primeru konstruisanja odgovarajuće linije na pogonskom dijagramu za razmatrani generator prividne snage 727 MVA (B2). Navedena linija konstruisana po predloženom postupku se približno poklapa sa odgovarajućom linijom koja je konstruisana na osnovu složenih i dugotrajnih eksperimentalnih ispitivanja proizvođača i korisnika generatora. Na osnovu dobijenih rezultata i provera se pokazuje da je predloženi metod verifikovan pa se primena ovog jednostavnijeg postupka preporučuje za upotrebu uporedo sa drugim postupcima, bar, kada su u pitanju slični sinhroni generatori u Elektroprivredi Srbije.