Утицај интерфазних трансформатора и комутационих пригушница на дељење струја тиристорских мостова у осамнаестоимпулсним исправљачима - Vukic, Vladimir (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2015)
У раду су представљени симулациони модели помоћу којих је анализиран рад две различите топологије осамнаестоимпулсног исправљача, са три паралелна пуноуправљива трофазна тиристорска моста и интерфазним трансформаторима. Анализиран је утицај распореда интерфазних трансформатора и промене индуктивности комутационих пригушница на дељење струја појединих тиристорских мостова. Испитивани су случајеви рада различитих конфигурација осамнаестоимпулсних исправљача приликом рада са симетричним улазним параметрима, као и у случајевима постојања несиметрије трофазног мрежног напона, прикључних каблова различите дужине и различитог пада напона на тиристорима појединих мостова. На основу резултата симулација одређена је оптимална топологија електричног кола осамнаестоимпулсног исправљача, са три комутационе пригушнице и два улазна интерфазна трансформатора, који би вршили и улогу комутационих реактанси. Применом предложене оптималне топологије омогућило би се смањивање броја комутационих пригушница са девет на три, док би се дисипирана снага најоптерећенијег тиристора у исправљачу смањила за око 11 %. Приликом симулације рада номинално оптерећеног исправљача у свим случајевима измерена је ефективна вредност рипла излазног сигнала мања од једног промила вредности излазног напона и струје.