DEFINISANJE USLOVA ZA RAD UREĐAJA ZA GRUPNU REGULACIJU POBUDE I REAKTIVNIH SNAGA (GRPRS) U SISTEMU AUTOMATSKOG UPRAVLJANJA NAPONIMA U MREŽI - Arnautović, Dušan B.; Dragosavac, Jasna D.; Janda, Žarko S.; Milanović, Jovica V.; Mihailović, Ljubiša (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
U radu se razmatra mogućnost direknog uključenja uređaja za grupnu regulaciju pobude i reaktivnih snaga u automatizovani sistem upravljanja naponima u elektroenergetskom sistemu. Grupni regulator pobude i reaktivnih snaga (GRPRS) predstavlja sistem kojim se vrši automatsko upravljanje reaktivnim režimom elektrane i raspodela reaktivnog opterećenja među generatorima paralelno spregnutim preko blok transformatora i uključenim u grupni rad. Realizacijom sistema za grupnu regulaciju reaktivne snage postiže se ravnomerna raspodela reaktivnog opterećenja agregata koji učestvuju u grupnoj regulaciji, a prema mogućnostima koje definišu pogonske karte pojedinih agregata. Grupnu regulaciju agregata u okviru elektrane potrebno je realizovati kako bi se uravnotežila eksploatacija agregata i kako bi se obezbedilo da se agregati u grupnoj regulaciji ravnomerno odazivaju na poremećaje u elektroenergetskom sistemu, kako bi se obezbedio rad agregata unutar pogonskog dijagrama pri različitim radnim uslovima u mreži (uslovi izuzetno niskih i izuzetno visokih napona) kao i radi adekvatnog definisanja naponsko-reaktivne karakteristike u tački priključenja elektane na prenosnu mrežu. Sa stanovišta elektroenergetskog sistema implementacija GRPRS omogućava: i) praktičnu realizaciju sekundarne regulacije napona u sistemu, ii) maksimalno iskorišćenje raspoložive reaktivne rezerve u sistemu što doprinosi udaljavanju od granice naponske stabilnosti sistema, iii) ocenu doprinosa svakog generatora u pružanju pomoćne usluge regulacije napona. GRPRS ima potpuni uvid u reaktivnu i naponsku rezervu svakog generatora, prati stanje u mreži kroz napon na sabirnicama tako da se može koristiti da u realnom vremenu dostavlja operatoru sistema cenu i tarifnu zonu proizvedene reaktivne energije. U toku dve godine praktične upotrebe skupljena su iskustva u podešenju referentnog napona i statizma sabirnica na dnevnom, mesečnom i sezonskom nivou. Na kraju uređaj GRPRS se osvetljava sa aspekta upotrebe kao alatke za realizaciju sekundarne regulacije napona. U celom sistemu sekundarne regulacije napona, najskuplji i tehnički vrlo zahtevan korak je kako zahtevane nivoe reaktivne/snage/napona „dostaviti“ generatoru. GRPRS predstavlja rešenje koje ne iziskuje nikakve promene na pobudnim sistemima i u stanju je da održava napon čvorne tačke u sistemu, kontinualno u vremenu, a prema zahtevu višeg nivo upravljanja. Na kraju rada je razmatrana mogućnost primene nekoliko kordinisanih GRPRS uređaja.