Razvoj i verifikacija programskog alata za određivanje lokacije parcijalnih pražnjenja u energetskom transformatoru akustičkom metodom - Polužanski, Vladimir; Kovačević, Uroš; Kartalović, Nenad; Kovačević, Dragan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
U radu se razmatra razvoj i verifikacija programskog alata za određivanje lokacije parcijalnih pražnjenja u energetskom transformatoru akustičkom metodom. Prikazana je, na početku, klasifikacija, sistematizacija fizičkih principa, metoda detekcije i ispitivanja parcijalnih pražnjenja u oblasti energetskih transformatora. Analizirane su mogućnosti primene akustičke metode za određivanje lokacije parcijalnih pražnjenja u energetskom transformatoru i navedeni matematički modeli, algoritmi i realni problemi koji utiču na tačnost merenja. Opisan je razvoj i realizacija programskog alata za određivanje lokacije parcijalnog pražnjenja u energetskom transformatoru na osnovu neiterativnog matematičkog algoritma. Verifikacija rada i tačnost merenja realizovanog programskog alata izvršena je pomoću računarske simulacije ali i poređenja sa eksperimentalnim rezultatima dostupnim u literaturi.