Sistem za merenje i automatsku regulaciju protoka gasa u okviru uredjaja za ispitivanje oksidacione stabilnosti transformatorskih ulja “Termoblok” - Žigić, Aleksandar D (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2014)
U radu je prikazan sistem za merenje i automatsku regulaciju protoka gasa koji je deo uredjaja za ispitivanje oksidacione stabilnosti transformatorskih ulja „Termoblok“. Uz već ranije realizovani uredjaj za monitoring i automatsku regulaciju temperature uzoraka ulja realizovan je model protokomera koji je ujedno i automatski regulator protoka vazduha ili kiseonika kroz uzorke ulja. Dat je kratak tehnički opis realizovanog sistema sa funkcionalnim blok dijagramom. Specificirane su osnovne tehničke karakteristike sistema, koncept rada i primena ovakvog sistema. U radu su priloženi i rezultati sprovedenih ispitivanja na realizovanom sistemu u realnim uslovima eksploatacije.