Sistem besprekidnog napajanja snage 120 kVA u termoelektrani Kostolac A - invertori u paralelnom radu - Mirković, Nikola; Jovanović, Blagota; Veinović, Slavko; Popović, Miroslav; Kuraj, Ivan; Mirković, Anđelka; Simeunović, Zlatko; Žukovski, Dejan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
Sistemi besprekidnih napajanja su od vitalnog značaja za mnoge potrošače u složenim kompleksima poput termoelektrane. U ovom radu prikazano je rešenje paralelnog rada dva invertora nominalnih snaga 60 kVA, zasnovano na kontroli prirode invertora. Predočeni su svi izazovi i tehnički detalji paralelizacije dva invertora, od ravnomernog deljenja opterećenja, preko komunikacije i uspostavljanja „master-slave“ odnosa, pa sve do tranzijentnih pojava pri ispadu jednog od invertora. Prikazane su detaljne simulacije u softverskom alatu Plecs svih relevantnih pojava i fenomena, shodno proračunu razvijeni su invertori a priloženi su i eksperimentalni rezultati rada ovih invertora u simuliranim eksploatacionim uslovima.