Implementacija daljinskog upravljanja turbinskim regulatorom na ispitnom polju - Stevanović, Jovan; Kvaščev, Goran; Dragićević, Miroslav; Pavlović, Jelena (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
U ovom radu je predstavljeno unapređenje ispitnog polja turbinskog regulatora hidraulične turbine implementacijom savremenog SCADA sistema zasnovanog na integrisanom web serveru PLC-a i OPC UA komunikaciji sa Simulink simulatorom okoline i turbinskim regulatorom. Sistem omogućava realističnu simulaciju rada turbinskog regulatora u laboratorijskim uslovima, uz mogućnost daljinskog nadzora i podešavanja parametara preko internet pretraživača. U okviru istraživanja razvijen je web server SCADA sistem na Siemens S7-1500 PLC-u koji povezuje fizički regulator i simulacioni model u jedinstveno HIL okruženje. Dobijeni rezultati pokazuju značajno unapređenje fleksibilnosti, preglednosti i efikasnosti procesa ispitivanja turbinskog regulatora.