Određivanje momenta inercije turboagregata - Mijajlovic, Anita; Dragosavac, Jasna; Klasnić, Ilija; Đorđević, Milan; Damjanac, Igor; Brdarević, Miloš (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
U konvencionalnim elektroenergetskim sistemima sinhroni generatori obezbeđuju tranzijentnu i frekvencijsku stabilnost zahvaljujući kinetičkoj energiji obrtnih masa. Stvarna inercija kompletnog sklopa generator–turbina ključna je za ponašanje generatora posle otklanjanja bliskog kratkog spoja, ali se podaci o inerciji, posebno za parne turbine, obično ne nalaze u tehničkoj dokumentaciji. Istovremeno, porast udela obnovljivih izvora i gašenje jedinica na fosilna goriva smanjuju ukupnu inerciju sistema i povećavaju njegovu osetljivost na poremećaje. Nedostatak inercije može dovesti do većih frekvencijskih odstupanja i ozbiljnih finansijskih gubitaka, pa je od presudnog značaja poznavanje doprinosa postojećih agregata i određivanje minimalne kritične inercije potrebne za stabilan rad mreže. U radu je prikazan metod za određivanje inercije turboagregata na osnovu snimaka zaustavljanja termobloka B1 u TE „Nikola Tesla B“. Metod se zasniva na Njutnovoj jednačini obrtnog kretanja i omogućava preciznije sagledavanje ukupne inercije sistema.