Idejno rešenje za unapređenje sistema za napajanje elektrolizera i proizvodnju vodonika - Kovačević, Nikola; Lazović, Kristina; Igić, Milorad; Dobričić, Sava (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2025)
U radu je prikazano realizovano rešenje za napajanje alkalnog elektrolizera za proizvodnju vodonika i dat je predlog njegovog unapređenja. Povezivanjem fotonaponskih panela, preko dc-dc konvertora direktno na jednosmernu stranu postojećeg dvanaestopulsnog ispravljača, moguće je ostvariti uštedu električne energije, neophodnu za proizvodnju vodonika procesom alkalne elektrolize. Data su merenja električnih veličina postojećeg sistema za napajanje, kao i simulacija rada unapređenog sistema i predlog za njegovo efikasnije upravljanje. Vodonik dobijen korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, u procesu elektrolize, jeste zeleni vodonik koji će biti značajan energent u budućnosti i biti okosnica energetske tranzicije.