Modifikacija realizacije limitera minimalne pobude u okviru sistema pobude generatora bloka B1 u TE “Nikola Tesla B” - Klasnić, Ilija G; Veinović, Slavko; Joksimović, Dušan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2024)
U radu je opisan pogonski događaj ispada bloka B1 u TE „Nikola Tesla B“ sa mreže kao i izvršena modifikacija realizacije limitera minimalne pobude koja je rezultat detaljne analize odziva sistema pobude neposredne pre i tokom samog događaja. Opisana je struktura multisegmentnog limitera minimalne pobude i način njegove realizacije. Na osnovu zabeleženih snimaka ispada bloka B1 sa mreže i detaljne analize pogonskog događaja i odziva sistema pobude izvršena je modifikacija implementacije limitera. Dodatno su filtrirana merenja koja ulaze u algoritam realizacije limitera: merenje napona statora i merenje aktivne snage generatora. Limiter takođe ima promenljivo pojačanje u zavisnosti od opsega reaktivne snage odnosno aktivnog segmenta. Na kraju, prikazani su rezultati ispitivanja odziva limitera minimalne pobude prilikom rada generatora na mreži koji ukazuju na stabilan odziv sa prigušenim oscilacijama.