Frekventno regulisani pogon vibracionih sita sa debalansnim pobuđivačima: praktična realizacija i eksperimentalni rezultati - Despotović, Željko V; Pavlović, Aleksandar I.; Vujić, Jovana (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2023)
U radu je predstavljeno praktično realizovano rešenje frekventne regulacije elektromotornog pogona vibracionih sita baziranog na debalansnim vibracionim pobuđivačima. Rad vibracionih sita koja se koriste u industriji sa prosejavanje i odvajanje frakcija materijala različite granulacije je u značajnoj meri određena nagibnim uglom vibracionog sita, njegovom amplitudom, napadnim uglom pobudne sile i učestanošću oscilovanja. Frekventna regulacija pogona vibracionih sita u ovom konkretnom slučaju je omogućila dobijanje amplitudsko-frekventne (AF) karakteristike vibracionog pogona i na osnovu nje je određena optimalna radna učestanost vibracionih sita pri kojoj se obezbeđuje najbolje odvajanje pojedinih frakcija materijala. Rešenje je primenjeno na dve procesne linije u silosima za otpepeljivanje sistema za transport i odvajanje kotlovske šljake od pepela na Termoelektrani "Nikola Tesla" B (TENT-B) u Obrenovcu. U radu su prikazani ključni eksperimentalni rezultati koji su dobijeni tokom eksploatacionih i ispitivanja i testiranja na dva realizovana sistema regulisanih vibracionih sita.