Hibridno besprekidno napajanje sistema za navodnjavanje povrtarskih kultura - Despotović, Željko V; Stevanović, Ilija R.; Rodić, Aleksandar (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2023)
U radu je prikazana realizacija hibridnog i besprekidnog sistema napajanja zasnovanog na zelenim ili obnovljivim izvorima energije (solarna i energija vetra) koji se koristi za navodnjavanje povrtarskih kultura na „pametnoj parceli“ na lokaciji mesta Belegiš, koje se nalazi u neposrednoj blizini Beograda i na obali reke Dunav. U okviru elektroenergetskog sistema realizovani su fotonaponska elektrana izlazne naizmenične snage 8 kW, vetrogenerator snage 0,5 kW i baterijska banka 48Vdc/720Ah. Ova tri izvora napajanja su kao primarni izvori napajanja, dok je dizel električni generator (DEG) snage 7,5 kW jedan pomoćni izvor napajanja. Pored ovog hibridnog i besprekidnog napajanja, implementiran je sistem za pametno upravljanje navodnjavanjem. Na kraju rada biće prikazani eksperimentalni rezultati dobijeni tokom eksploatacije.