Примери испитивања енергетских трансформатора након испада из погона и лоших резултата хемијске анализе узорка уља - Milić, Momčilo; Јовановић, Ђорђе; Димитријевић, Марко (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2023)
Енергетски трансформатори представљају једну од најважнијих компоненти у погледу производње, преноса и дистрибуције електричне енергије. Управо из тог разлога неопходно је да им се посвети извесна пажња по питању превентивних електричних мерења како би се имао адекватан увид у њихово стање, избегли нежељени кварови и на тај начин обезбедио стабилан и поуздан рад целокупног електроенергетског система. Ипак, постоје ситуације када услед разних фактора долази до испада енергетских трансформатора из погона. У таквим случајевима, у зависности од тога која заштита је реаговала и превентивно искључила посматрани трансформатор, а посебно у случају испада по диференцијалној заштити трансформатора, неопходно је пре евентуалног поновног укључења извршити одређена испитивања у циљу процене разлога за испад и даље способности за рад самог трансформатора. Електричним испитивањима би требало да претходи узорковање уља из трансформатора (и/или гаса и уља из Бухолц релеја) ради њихове хемијске анализе методом гасне хроматографије. Резултати хемијске анализе узорка уља могу да искажу сумњу у могуће нерегуларности које могу бити проблем за даљи нормалан погон трансформатора, при чему у таквим ситуацијама следе електрична испитивања чији ће резултати мерења у већини случајева дати бољи увид у стање самог трансформатора. У овом раду ће бити дати примери резултата електричних мерења извршених након испада енергетских трансформатора из погона и мерења након лоших резултата хемијске анализе узорака уља.