Sistem pobude sinhronog generatora snage 727.5 MVA blok B1 U TE “Nikola Tesla B” - Joksimović, Dušan; Ćirić, Zoran; Stojić, Đorđe M.; Arnautović, Dušan; Milinković, Milan; Veinović, Slavko; Milojčić, Nemanja (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
U radu je prikazano tehničko rešenje zamene sistema pobude bloka B1 u TE "Nikola Tesla B" u okviru remonta bloka 2012. godine. S obzirom da generatori u TE "Nikola Tesla B" imaju najveću snagu u elektroenergetskom sistemu Srbije bilo je neophodno postići visoku pouzdanost sistema pobude kako ne bi uticao na prekid procesa proizvodnje električne energije. U tom cilju sistem pobude je realizovan korišćenjem savremenih tehnologija sa redundancijom i u energetskom i u upravljačkom bloku čime je postignuta stopostotna topla rezerva. Pored toga bilo je neophodno prilagoditi sistem pobude povećanju snage agregata sa 618MW na 667.5MW. U radu su navedeni osnovni parametri sistema pobude, opisan je energetski deo, regulacija sistema pobude, paljenje tiristora, akvizicioni sistem, zaštite, upravljanje, merenja i signalizacija.