Razvoj distribuiranih merno-upravljačkih sistema za primene u elektroenergetskom sistemu - Gajić, Tomislav M; Sarić, Goran; Janković, Marko (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
U radu je prikazana realizacija mikrokontrolerske kartice za povezivanje na eternet mrežu (NCAP), a koja je bazirana na LPC1766 procesoru. Ova aplikacija je namenjena za upotrebu u modernim distribuiranim kotrolnim i monitoring sistemima, kao i distributivnim električnim mrežama. Da bi se to omogućilo, potrebno je analizirati različite aspekte sistema od procesiranja signala do komunikacije. Odabrani procesor poseduje dovoljno resursa da obavlja funkciju interfejsnog modula pretvarača (TIM) koji je i implementiran na istom hardveru. Za potrebe merno-kontrolnih sistema su, pored NCAP i TIM konterolera, razvijeni i poterebni merni pretvarači. Razvijeni kontroleri, pored senzora, omogućavaju i povezivanje aktuatora na lokalnu komunikacionu mrežu (LAN). Ako je lokalna mreža povezana na Internet moguće je monitorisati i podešavati pretvarače povezane na NCAP procesore. Imajući u vidu narastajuću kompleksnost dijagnostifikovanja problema u složenim kompjuterskim merno-upravljačkim sistemima, upotreba ovakvih modula može značajno skratiti pronalaženje adekvatne informacije iz inače veoma velike količine informacija koje distribuirani sistemi mogu da obezbede.