Projektovanje robusnog regulatora pobude na osnovu intervalnog modela generatora - Stojić, Đorđe M.; Milinković, Milan; Veinović, Slavko; Joksimović, Dušan; Milojčić, Nemanja; Klasnić, Ilija; Arnautović, Dušan (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
U radu je prikazan novi pristup projektovanju regulatora pobude zasnovan na intervalnom modelu sinhronog generatora. U literaturi je pokazano da je sekvencijalni regulator prvog reda, što u našem slučaju predstavlja PI regulator statorskog napona, dovoljno regulaciju projektovati za konačan broj intervalnih funkcija prenosa modela generatora sa promenljivim parametrima, umesto za sve intervalne funkcije prenosa. Na taj način omogućeno je projektovanje robusnog regulatora pobude zasnovano na najviše šesnaest intervalnih funkcija prenosa modela generatora, gde se u slučaju modela generatora prvog reda taj broj smanjuje na četiri. Regulator je projektovan u frekventnom domenu, gde je analiza performansi predloženog rešenja sprovedena pomoću simulacije regulacionog sistema.