Komunikacione tehnologije u naprednoj elektroenergetskoj mreži - Miladinovic, Nikola M.; Polužanski, Vladimir S.; Milosavljević, Srđan B. (Zbornik radova, Elektrotehnički institut "Nikola Tesla", 2013)
Uloga komunikacionih tehnologija u naprednoj elektroenergetskoj mreži leži u integraciji velikog broja različitih uređaja u jedinstven telekomunikacioni sistem. U radu je dat pregled tehnologija koje se trenutno koriste u elektroenergetskoj mreži, i koje nisu podrazumevano u skladu sa konceptom napredne mreže. Istaknuti su problemi na koje se nailazi pri transferu tehnologija. Kako je napredna elektroenergetska mreža po svojoj definiciji otvorena za protok informacija u svim smerovima, posebno je potrebno obratiti pažnju na pouzdanost, zaštitu i bezbednost informacija.